Schotse Highland Games

Vraag stellen

 • Grootste van Nederland
 • Keuze uit 3 programma's
 • Professionele begeleiding
 • Echte Schotse kilts
 • 10 – 160 deelnemers
 • Eigen toplocatie op Landgoed

Programma overzicht

Teamuitje Braveheart

Teamuitje Braveheart

 • Type teamuitje: Teamcompetitie
 • Duur: 3½ uur
 • Prijs: € 52,50 p.p. incl. BTW
Lees meer
Teamuitje Rob Roy

Teamuitje Rob Roy

 • Type teamuitje: Teamcompetitie
 • Duur: 4½ uur
 • Prijs: € 59,50 p.p. incl. BTW
Lees meer
Teamuitje Highlander

Teamuitje Highlander

 • Type teamuitje: Teamcompetitie
 • Duur: 5½ uur
 • Prijs: € 67,50 p.p. incl. BTW
Lees meer

Schotse Highland Games

Stoer teamuitje Schotse Highland Games in originele Schotse kilts met professionele begeleiding op eigen toplocatie in Doorn (Utrecht).

Schotse Highland Games

De traditionele Schotse Highland Games winnen op het vaste land van Europa steeds meer aan populariteit. Bij de Schotse Highland Games gaan deelnemers, gekleed in een echte stoere Schotse kilt, allerlei kracht- en behendigheidsproeven met elkaar aan. De Schotse Highland Games zijn niet alleen populair als bedrijfsuitje, maar ookals teamuitje, personeelsuitje, vrijgezellenfeest, vriendenuitje of familieuitje.

Eigen locatie met prima faciliteiten

Voor het organiseren van Schotse Highland Games is de Utrechtse Heuvelrug de plek bij uitstek in Nederland. Highland Events heeft een eigen locatie op Landgoed Beukenrode in Doorn, lekker centraal vlakbij Utrecht. Highland Events heeft een sfeervolle plekmidden in het bos en beschikt over uitstekende faciliteiten.

Voor iedereen (M/V)

De onderdelen van de Schotse Highland Games die Highland Events aanbiedt zijn dusdanig aangepast dat iedereen eraan meekan doen. Gevaarlijke of blessuregevoelige onderdelen heeft Highland Events niet in het programma opgenomen. De Highland Games zijn competitief, maar veiligheid, plezier en gezelligheid staan bij Highland Events voorop.

Contact opnemen

Voor meer informatie over de Highland Games bij de Bedrijfsuitjesgroep, kunt u gerust contact met ons opnemen. We bespreken graag de mogelijkheden.

Geschiedenis van de Schotse Highland Games

Over het ontstaan van de Schotse Highland Games hebben wehet boek ‘The worldhistory of Highland Games’ geraadpleegd. De schrijver van het boek, de in 1928 geboren Schot David Webster, geldt als een autoriteit op het gebied van Highland Games.

Het ontstaan van de Schotste Highland Games

Eén van de eerste aanwijzingen voor het ontstaan van de Schotse Highland Games stamtuit de 11de eeuw. Vanuit zijn kasteel Kindrochit Castle in het plaatsje Breamar organiseerde Koning Malcolm III vanaf ongeveer het jaar 1058 hardloopwedstrijden naar de top van de nabij gelegen heuvel Creag Choinnich en terug. De winnaar kreeg waardevolle cadeaus en een gewilde erebaan als koerier.Uit die tijd is verder bekend dat er vaak bijeenkomsten (gatherings) waren van clans in de Schotse Hooglanden (kleine gemeenschappen met een sterke familiare band) die naast dans en muziek eenvoudige sportieve uitdagingen met elkaar aangingen zoals ‘putting the stone’.

In 1314 werden in het plaatsje Ceres de eerste jaarlijkse Highland Games gehouden ter ere van de Schotse overwinning van King Robert the Bruce in de slag bij Bannock Burn (bij Stirling) tegen de Engelsen onder koning Edward II. De film Braveheart met regisseur en hoofdrolspeler Mel Gibson is geïnspireerd op deze slag. In de film is een kort fragment terug te vinden waarop te zien is dat mannen met keienwerpen (putting the stone). De Highland Games zijn nog immer een jaarlijkse traditie in Ceres. De spelen worden elk jaar in juni gehouden op een veld genaamd de Bowbutts. Voorafgaand aan de slag bij Bannock Burn kregen de strijders hier instructies over het schieten met handbogen.

De eerste referentie naar de Schotse Highland Games

De mogelijk oudste bekende geschreven referentie naar de Highland Games komt van John Taylor (1578-1653). Inéén van zijn gedichten schrijfthij over Highland Games als recreatieve ontspanning tijdens een twee weken durende jachtpartij. Hij is erover te spreken: ‘Lowland, your sports are low as in your seat. The Highland Games and minds are high and great.’

Na ‘The Disarming Act’ van 1716, die impliceerde dat de Schotten geen wapens meer mochten dragen, verboden de Britse autoriteiten na de Schotse rebellie van 1745 in 1746 met ‘The Act of Proscription’ alle Schotse tradities. Het dragen van kilts of andere items van tartan (Schotse geruite stof) werd verboden, het bespelen van een bagpipe (doedelzak) werd verboden, net als het traditionele Schotse dansen, het spreken van de ‘Gaelic’-taal en het uitoefenen van Highland Games. Veel Schotse geschiedschrijving werd vernietigd. Enkele tientallen jaren later, in 1782,werd ‘The Act of Proscription’ weer ingetrokken door de Britten.

De moderne Schotse Highland Games

De Highland Games zoals we die nu kennen zijn ontstaan in de 19de eeuw. De bekende schrijver en dichter sir Walter Scott (1771-1832)had met zijn boek ‘Lady of the Lake’ uit 1810 een belangrijke literaire bijdrage aan de vorming van de moderne Highland Games. Queen Victoria was een liefhebber van het boek en bewaarde er maar liefst 32 stuks van in de bibliotheek vanhaar Schotse buitenverblijf Balmoral Castle.

In 1822 werden in Inverness de eerste goed gedocumenteerde Highland Games in moderne stijl gehouden. Dat was in het bijzijn van koning George IV die zich had gekleed in Schotse kledij, waarmee hij zich natuurlijk populair maakte. Queen Victoria (koningin van 1837-1910) bezocht in 1847 voor het eerst Highland Games: de Laggan’s Royal Games. In 1848 bezocht ze de Highland Games in Breamar. Die worden nog steeds jaarlijks gehouden in ‘The Queen ’s Highland Games Arena ’ in Breamar,waar tegenwoordig ook het Highland Games museum is gevestigd. De Britse Royals zijn er vaak te gast. Omdat Victoriaerg enthousiast was over de Highland Games en veel publiciteit creëerde, wonnen de Highland Games in korte tijd enorm aan populariteit. Ter ere van Queen Victoria werden in 1852 Highland Games georganiseerd in Holland Park in Londen.

Na de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) werden de Highland Games ook populair in de Verenigde Staten, Canada en veel landen die in onder Britse invloed waren. De eerste wereldoorlog kostte het leven van een groot deel van een jonge generatie Schotten. In de periode 1914-1918 werden er geen Highland Games georganiseerd in Schotland. In 1919 werden de sportieve activiteiten weer opgepakt, maar het duurde een decennium voordat de Highland Games weer de grootsheid van weleer hadden.

Heden ten dage zijn de Highland Games vaak grote evenementen met veel andere activiteiten zoals piping & drumming, Highland dancing en Schotse markten. Er komen vaak duizenden toeschouwers kijken. Het grootste evenement is evenwel niet in Schotland, maar in de Verenigde Staten. Op de jaarlijkse Highland Games bij Grandfather Mountain in North Carolina en de Highland Games in Pleasanton in Californië komen 30.000 tot 50.000 bezoekers af.